TyöhuoneEdustusjoukkue (varasivu)

Geokätköily

Geokätköily

Geokätköily on maailmanlaajuinen harrastus, jota harrastaa jo tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa. Suomessakin on tuhansia kätköilijöitä ja geokätköjä yli 106.000, joista aktiivisia kätköjä n. 70.000. Harrastajia (kätköilijöitä) on noin 65.000 (tilanne 17.1.2021).
Geokätköilyssä käytetään apuna satelliittipaikannusta joko gps-paikantimen tai puhelimen avulla. Puhelimen hyödyntäminen kätköilyssä on nykyisin selvästi yleisempää kuin gps käyttö. Käytetyimpiä sovelluksia Android alustalla on ilmainen c:geo, iOS:lle on olemassa lähinnä maksullinen Groundspeak:n Geocaching sovellus. Annettujen koordinaattien avulla etsitään piilotettu rasia, joka sisältää lokikirjan. Käynti merkitään lokikirjaan sekä ilmoitetaan www.geocaching.com sivustolla.
 
Jossain vaiheessa voi halutessaan myös piilottaa oman kätkön. Kätkötyyppejä on useita, oikeastaan yhtä monta kuin piilottajaa. Kätkö ilmoitetaan www.geocaching.com sivustolle. Kuvauksessa kerrotaan kätkön tyyppi, koordinaatit, maaston vaikeusaste sekä muita vinkkejä etsijöille.
 
Geokätköjen etsimistä voi harrastaa myös ilman paikanninta netistä saatavien kuvausten mukaan, mutta etsiskelemään joutuu enemmän - tarkimmat paikantimet vievät melkoisen tarkasti kätkölle. Etsintä on kivaa ja liikuntaa tulee siinä harrastettua ihan huomaamattaan.
 
Paikannin on muutenkin hyvä apu kuljettaessa maastossa, mutta kannattaa opetella myös liikkuminen kartan ja kompassin avulla.

 

 

Lue lisää geokätköilystä Suomen Ladun sivuilta.

 Älä ryhdy geokätköilijäksi - geokätköilyn perusopas

 www.geocaching.com

www.geocache.fi

www.geokatkot.fi

Geokätköilystä Wikipediassa

 

 Oulun Ladulla on myös oma nimikkokulkija

http://www.geocaching.com/track/details.aspx?id=2188864