TyöhuoneEdustusjoukkue (varasivu)

Metsämörri

METSÄMÖRRI

 

Suomen Ladun lastentoiminnan kulmakivi on Metsämörritoiminta. Metsämörri-satuhahmo innostaa lapset lähiluontoon leikkimään, liikkumaan, ihmettelemään ja tutkimaan. Keskeistä toiminnassa on kiireettömyys ja kokemuksellisuus.

 

Toimintaa ohjaavat Suomen Ladun metsämörriohjaajan koulutuksen käyneet ohjaajat.

Metsämörritoiminnassa lapsille on omat viitteelliset ikäryhmänsä

- Metsänuppuset ovat alle 3 -vuotiaita, jotka saavat kosketuksena luontoon yhdessä aikuisen kanssa.

- Metsämyttyset ovat 3-4-vuotiaita. He leikkivät, liikkuvat luontoa ihmetellen

- Metsämörrit ovat 5-8-vuotiaita lapsia, joiden tiedonhalua täyttyy ja he oppivat mielikuvitusrikkaan leikin ja luonnon tutkimisen avulla.

- Metsävaeltajat ovat 7-12-vuotiaita lapsia, jotka leikkivät ka liikkuvat monipuolisesti lähiluonnossa.

Taustaa

Suomen Ladun lasten retkeilykoulutuksen uudistamiseksi allekirjoitettiin vuonna 1992 ruotsalaisen Friluftsfrämjandet-järjestön kanssa lisenssisopimus, joka antoi järjestölle mahdollisuuden kehittää Ruotsissa hyväksi havaittua Skogsmulle-toimintaa suomen kielellä. Tuolloin kukaan ei voinut aavistaa, minkälaisen suosion ja jalansijan toiminta lasten luonto- ja ympäristökasvattajana saa.

 

Tällä hetkellä Suomen Ladun kouluttamia metsämörriohjaajia on yli 14000 ja vuosittain kymmenet tuhannet lapset ulkoilevat Metsämörrin kanssa.

Ruotsinkielistä metsämörritoimintaa on suomessa ollut jo 70-luvun lopusta alkaen ja suomenkielistäkin pienimuotoisesti metsämörritoiminnan pioneerien Pipsa Standerholmin ja Gunilla Canoniuksen, sekä myöhemmin Eva-Maria Terosen toteuttamina.

 

Metsämörritoiminnan luoja oli ruotsalainen Gösta Frohm, joka oli huolestunut ruotsalaisten puutteellisista ulkoilutottumuksista. Voimakas kaupungillistuminen oli tuonut lasten leikit puistoihin, kaduille ja parkkipaikoille. Gösta Frohm halusi saattaa lapset takaisin ulos metsiin, kallioille ja veden äärelle lasten mielikuvitusta herättävällä tavalla. Niinpä hän loi satuhahmon, jota alettiin kutsua Metsämörriksi.

 

Vuonna 2022 Metsämörriohjaajat Ry viettää 30-vuotis syntymäpäiväänsä.